Surutka – Recept za pravljenje, kalorijska vrednost i uticaj na zdravlje

Surutka, poznata i pod imenom sirutka, predstavlja tečnost koja nam ostaje kada se mleko zgruša, tj. ona je nusproizvod koji nastaje kod proizvodnje sira ili kaezina. Koristi se u pravljenju sireva, kao i mnogih drugih prozvoda namenjenih za ljudsku potrošnju. Belančevine surutke prvenstveno se sastoje iz α– laktalbumina i β – laktoglobulina I služe kao dodatak u raznim prehrambenim prerađevinama, u hlebu, krekerima, pecivu, kao i u hrani za životinje. Takođe, surutka može sadržati i glikomakropeptide (GMP). Belančevina surutke se izdvaja iz ove mešavine, često se prodaje kao prehrambeni dodatak i  izuzetno je popularna u bodibildingu jer, pored vitamina, minerala i laktoze, tečna surutka sadrži i masti u malim količinama. Izuzetno je bogata i proteinima, vitaminima (B2, B6, B12, C, K), enzimima, aminokiselinama, mineralima (kalcijum, fosfor kalijum, magnezijum).

RECEPT

Sada ćemo posebnu pažnju posvetiti i pomoći vam da napravite ovaj „čarobni napitak“ u domaćoj radinosti.

Prokuvati 1l mleka i dok je mleko još vrelo, dodati sok od jednog limuna. Ostaviti da odstoji sve dok se ne odvoji providna tečnost zelenkaste boje. Nakon što vidite da se ta tečnost odvojila, tu tečnost (surutku), sipati u flašu i držati u frižideru. Pijte surutku tako što čete u 2dcl vode sipati jednu (manju ili veću) kašiku surutke i piti je tokom svakog obroka.

Takođe, ukoliko niste baš preveliki ljubitelj surutke, postoji rešenje i za Vas. Možete konzumirati limunadu od surutke, koja je jednako delotvorna. Recept za limunadu od surutke je sledeći:

1/3 šolje meda rastvorite u malo tople vode, u zo iscedite 2 limuna, sve to izmešajte sa litrom surutke i stavite u frižider. Konzumirati na potpuno isti način, kao i čistu surutku.

UTICAJ NA ZDRAVLJE

Što se tiče uticaja surutke na Vaše zdravlje, razlozi za njeno konzumiranje su mnogobrojni. Surutka se smatra lekom koji je i sam Hipokrat preporučivao. U prilog tome koliko je surutka dobra, svedoči i skromni engleski seljak Old Thomas Parr, koji je bio poznat po tome što je pio surutku svaki dan i doživeo je 152. godinu. Surutku možete piti u bilo kojoj životnoj dobi. Takođe se, zbog sličnosti majčinom mleku, može koristiti kao zamena mleku kod novorođenčadi. Belančevine u surutki imaju veliku ulogu u jačanju imunog sistema, pa su, stoga, nezamenljive kod osoba narušenog imuniteta, kao i kod starijih osoba. Preporučuje se i trudnicama, budući da je pravi izvor proteina, osobama pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva), kod starijih osoba sprečava osteoporozu i pošto se proteini iz surutke direktno prerađuju u mišićnom tkivu, surutka omogućava i brži oporavak mišića posle treninga. Takođe, zbog postojećih esencijalnih aminokiselina, ona predstavlja prirodni antiseptik u lečenju upale grla i disajnih puteva. Obzirom da surutka sadrži laktozu, nije preporučljiva za ljude koji su intolerantni na laktozu. Istraživanja sa univerziteta Lund u Švedskoj, pokazala su da surutka uspešno reguliše nivo šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2.

Već smo pomenuli da surutka sadrži i α – laktalbumin, belančevinu koja je korisna u sprečavanju i lečenju depresije, koštanog sistema, kao i munoglobulin i laktoferin, belančevine koje, eliminišući prekomerno razmnožavanje štetnih bakterija, podižu I brane imuni sistem. Ne možemo ne pomenuti da je surutka i veoma jak prirodni antioksidans, što je izuzetno dobro u detoksikaciji organizma. Takođe, jako je korisna u lečenju i obnavljanju jetre jer potpomaže njenom regenerisanju i čisti je od svih štetnih materija. Zbog toga se posebno preporučuje ljudima sa bolestima jetre. Ljudi, kojima su mucnine i povećan nivo želudačne kiseline, dijareja i bolovi u stomaku svakodnevna pojava, surutka može biti jako korisna.

Surutka je, isto tako, veoma jak saveznik u borbi protiv viška kilograma. Ne sadrži visok nivo kalorija, pa se preporučuje kao odličan dodatak ishrani tokom dijeta.

KALORIJE I NUTRITIVNA VRIJEDNOST

100 grama tekućine surutke sadrži 27 kalorija. Kalorije dolaze iz 5.14 grama ugljenih hidrata, 0.36 grama masti i 0.85 grama proteina. Surutka je siromašna mineralima, obično sadrži samo kalcijum i to oko 47 miligrama na 100 grama tečnosti, te fosforom i to oko 78 miligrama na 100 grama tečnosti i kalijumom – oko 143 miligrama na 100 grama tečnosti.

Slične dijete

Podeli iskustvo sa ovom dijetom