Mjesečeva dijeta – Principi i objašnjenja

Lunarna dijeta, vukodlakova dijeta, mjesečeva dijeta… Već na početku se čini da ovaj dijetalni program ima više naziva, nego bilo kakvog smisla, ali prerano je da ga počnemo osuđivati, ili hvaliti. Za početak, upoznaćemo se sa osobinama, rezultatima, posljedicama i eventualnim prisustvom nauke u ovom neobičnom, možemo reći i pomodarskom dijetalnom programu, obožavanom prvenstveno kod javnih ličnosti, koje su i zaslužne za njegovu, sve veću popularizaciju.

Dok se smatra da je porijeklo ovog dijetalnog plana vezano za religijska i duhovna ubjeđenja ljudi iz ne tako daleke prošlosti, današnji glasovi su striktno podijeljeni na one koji čvrsto podržavaju ovaj strogi, restriktivni plan i one koji ga uz sarkastičan osmjeh odbacuju i diskredituju, uz pregršt provjerenih činjenica. Drugim riječima, ovi koji ne vjeruju u mršavljenje uz mjesečevu pomoć, ne mogu vjerovati da ovi drugi vjeruju u to.

Uticaj mjesečeve gravitacije, njegove blizine, odnosno udaljenosti od određenih tačaka na Zemlji, je već vijekovima poznata i dokazana činjenica, a rezultati toga su nam poznati kao plima i oseka. Kretanje Mjeseca, Sunca i Zemlje kroz prostranstvo svemira dovodi do međusobnih uticaja gravitacionih polja ovih nebeskih tijela, jednih na druge. Iako je Mjesečeva gravitacija znatno slabija od Zemljine, uticaj sile teže našeg satelita ipak se osjeti, i fizički manifestuje na velikim vodenim prostranstvima koja prekrivaju gotovo 80% naše planete. Slično tome, oko 80% težine našeg tijela sačinjava voda, pa se tako rodilo vjerovanje da mjesečeve faze imaju bitan uticaj i na vodu koja je sastavni dio našeg organizma.

Naučna činjenica je ipak, da je djelovanje Mjesečeve gravitacije na bilo koji vodeni sistem na planeti Zemlji, osim na izrazito velika morska prostranstva – zanemarivo. Dakle, gledajući kritičkim očima naučnika, nećemo naći zadovoljavajuću spregu između mjesečeve gravitacije, položaja Mjeseca u odnosu na Zemlju, i aktivnosti našeg metabolizma, te olakšanim gubitkom kilograma uz međusobne odnose i udaljenosti nebeskih tijela.

Znači, na nama je da smisao nađemo u onom što preostaje kad se nauka skloni u stranu. Naravno, ne tvrdimo da su ovde u pitanju totalne besmislice, jer iskustva korisnika nisu u pravilu negativna. Ono što ćemo ipak odgovorno tvrditi, je to da za direktan uticaj Mjesečevih mijena na otežavanje ili olakšavanje gubitka kilograma ne postoje nikakvi dokazi, ni sa naučne, ni sa korisničke strane. Ono što se može uzeti kao činjenica je, da je mjesečeva dijeta restriktivan, jednodnevni dijetalni plan koji je strog u tolikoj mjeri da je gubitak određenog dijela tjelesne težine neizbježan. U pitanju je isključivo gubitak vode iz organizma, i kao takav, ovaj dijetalni program se može osloniti samo na pružanje kratkotrajnih rezultata svojim korisnicima. Ipak iako se ne slažemo sa ovom dijetom iznijećemo njena pravila u daljnjem tekstu…

Principi mjesečeve dijete

Osnovni princip mjesečeve dijete je praktikovanje apsolutnog posta na dan mladog mjeseca, u trajanju od 24 sata. To znači da je u pomenutom periodu dozvoljeno samo konzumiranje vode, ili povremena konzumacija biljnih čajeva te prirodnih sokova, obavezno bez dodataka šećera.

Voda je organizmu neophodna i o njenom učešću u ovom postu nema se šta naročito pričati, a topli čaj, ili cijeđeni voćni sok su tu da vam eventualno pomognu u zavaravanju osjećaja gladi koji će vas pratiti, bez izuzetaka. Mišljenje većine stručnjaka o ovoj dijeti se, uglavnom i bazira na činjenici, da do neizostavnog gubitka kilograma dolazi upravo zato, jer čitav dan niste jeli ništa, i uz to ste se riješili viška hrane i tekućine koju ste konzumirali dan ranije, kroz redovne cikluse izlučivanja stolice i mokrenja. Kad se u obzir uzme da ste preskočili tri obroka (ili više), koje inače praktikujete, logično je da se to odražava i na vašu tjelesnu težinu, i to momentalno. Količina tečnosti koja će vam taj dan biti neophodna zavisi od vaše tjelesne mase i aktivnosti u koje ste uključeni, a kreće se između 3 i 4 litre. Mlijeko i alkohol su strogo zabranjeni.

Kao što smo već rekli, Mjesečeva dijeta traje 24 sata, na dan Mjesečeve mijene, i nakon toga se vraćate normalnom rasporedu obroka, s tim da naglasak pokušate držati na što zdravijoj i količinski restriktivnijoj ishrani, jer pretpostavićemo, izostanak prehrambene discipline nas i dovodi do potrebe za dijetama.

Kako se Mjesečeve faze smjenjuju svakih sedam dana, tako ćete imati dva ovakva, dijetalna dana mjesečno, odnosno na dane punog i mladog Mjeseca. Postoji i produžena verzija ovog dijetalnog plana, a ona uključuje još dva posna dana mjesečno, što znači na smjenama svake od Mjesečevih faza. Očekivani gubitak tjelesne težine nakon jednog dana Mjesečevog posta je oko 2-3kg. Opet ćemo ponoviti, to nije ništa neobično s obzirom da bi ste samo nešto manju količinu hrane unijeli u organizam, da ne praktikujete ovaj post. Jedini način da od ove dijete očekujete neke dugoročnije rezultate je da osmislite i novi način vaše sveukupne prehrane, odnosno da korigujete većinu onih stvari na koje niste obraćali toliko pažnje, do sada.

U nastavku teksta predstavićemo vam produženi program Mjesečeve dijete, koji traje tokom čitavog Mjesečevog ciklusa. Na dane smjena Mjesečevih faza nećemo jesti krutu hranu, a preporučena je konzumacija što više vode, te cijeđenih napitaka od voća i povrća. Vjerujte, ovu dozvolu za cijeđene napitke iskoristićete do krajnjih granica, jer jedino to će vam, bar ličiti na neki obrok. Sa vedrije strane gledano, šejkovi i sokovi od voća i povrća mogu biti jako ukusni, a da su zdravi to se podrazumijeva.

Zagovornici Mjesečeve dijete naglašavaju da je sa praktikovanjem iste neophodno početi odmah po početku mijene, odnosno tačno u sat koji je predviđen lunarnim kalendarom. (Lunarni kalendar za našu vremensku zonu možete lako naći na internetu.)

Mjesečeve faze su:

Prva četvrt – Mjesec se nalazi na lijevoj strani Zemlje, u odnosu na Sunce, i vidimo osvjetljenu njegovu desnu četvrtinu.

Pun Mjesec – Mjesec se nalazi iza Zemlje, u odnosu na Sunce i vidimo ga u punom sjaju.

Zadnja četvrt – Mjesec je na desnoj strani Zemlje, u odnosu na Sunce i vidimo osvjetljenu njegovu lijevu četvrtinu.

Mlad Mjesec – Mjesec se nalazi ispred zemlje, i u sjenci nam je sve osim tankog ruba Zemljinog satelita.

Po ulasku Mjeseca u svaku od navedenih faza nastupa vaš jednodnevni post. Dakle, ako određena faza počinje u veče tekućeg dana, taj dan jedete normalno, dok ne dođe onaj sat kada počinje Mjesečeva mijena. Od tog sata počinje i vaš dijetalni, odnosno posni dan, i završava tačno 24 sata kasnije. Navešćemo vam prijedloge kako da si organizujete raspored konzumacije sježih napitaka u toku jednodnevnog posta koji nalaže Mjesečeva dijeta, a u skladu sa pravilima, ovaj „tekući jelovnik“ si možete osmisliti i sami.

POST PUNOG MJESECA

Preporuka je da se sa ovim dijetalnim planom počne od ulaska Mjeseca u fazu punog Mjeseca, pa nema razloga da i mi ne počnemo ovako.

Jutro započnite sa zdravim napitkom od limuna i mlake vode. Više je razloga zbog kojih je ovaj jednostavni miks na vrhu ljestvice zdravih, jutarnjih navika, a jedan od omiljenih je upravo vezan za mršavljenje. Naime, polisaharidi koji su sastavni dio limuna pomažu u borbi sa osjećajem gladi, a to će vam biti od velikog značaja, kad se odlučite na dan bez hrane. Osim toga, limun ima antioksidantska dejstva, pomaže kod jačanja imuniteta i obnavljanja stanica kože, i prebogat je izvor vitamina i minerala.

U toku dana napravite bar po jedan voćni, i jedan sok od povrća. Još bolje bi bilo da ih popijete po dva, jer nisu podložni restrikciji hrane, koja je na snazi. Ipak, ne pretjerujte ni sa napitcima, jer i oni su ekvivalent određenoj količini hrane, od koje se i prave. U svakom slučaju, unosom tekućine umjesto krute hrane, olakšali ste posao i sistemu za varenje, a samim tim i ostavili više prostora za čišćenje i detoksikaciju organizma. Recepti za kvalitetne i ukusne sokove ili miksove su brojni, i lako dostupni, a mi vam predlažemo neke od njih:

Sok od cvekle, mrkve i jabuke smatra se jednim od moćnijih saveznika zdravlja, a njegovi pozitivni efekti na organizam su brojni. Kako je za postizanje vidljivih zdravstvenih rezultata uz pomoć ovog napitka potrebno nešto više vremena, ovo vam može biti idealna prilika da se upoznate s njegovim ukusom, i da ga počnete uvoditi u vaše svakodnevne potrebe i navike.

Za sok su vam potrebne tri cvekle, tri jabuke i tri mrkve. Ako ste sigurni u organsko porijeklo plodova, nasjeckajte bez guljenja kore, kako bi zadržali što više korisnih nutrijenata u soku. Sve sastojke izmiksajte u sokovniku, procjedite i pijte bez dodataka šećera. Začiniti sa ponekom kapljicom limunovog soka bi bila odlična ideja. Dobijenu količinu rasporedite si za dva obroka.

Ne zaboravite ni na vodu. Pijte je, otprilike, duplo više nego ostalih napitaka u toku dana.

Sok od narandže, limuna i grejpa, je drugi izbor za današnji junački dan, u životima nas, koji mrzimo glad. U sokovniku iscjedite jedan limun, jedan grejp i 2-3 narandže. Ovaj sok nemate potrebu dodatno zaslađivati, ali ako ste baš uporni, kašičica meda se smije provući u receptu.

Tekućina koja čini dijetalni jelovnik Mjesečeve dijete je dovoljna da zadovolji potrebe vašeg organizma u restriktivnom režimu ishrane, koji ne bi trebao biti svakodnevan i dugotrajan, a zbog navike organizma na uobičajen unos hrane, doći će i do povlačenja energetskih zaliha iz masnog tkiva, pa će to dodatno doprinijeti gubitku tjelesne mase koji očekujete. Predviđen dnevni gubitak tjelesne težine je oko dva, a moguće je i do tri kilograma.

POST ZADNJE ČETVRTI

Ista pravila, ista odricanja i ista predanost kao i kod prošlog, posnog dana. Još jedan koristan savjet koji pomaže kod držanja bilo kakve dijete, pa i ove, je da obratite pažnju i na sam vaš stav prema tome što radite, da si zacrtate jasne i realne ciljeve do kojih ste odlučili da dođete, a da pri tom ne nanosite štetu svom organizmu. Mjesečeva dijeta je kratkotrajan program, ali opet može da prouzrokuje stres i nezadovoljstvo kod korisnika, jer je izrazito restriktivan. Ako ćete posne dane provoditi razmišljajući o hrani i činjenici da „gladujete“, vjerovatno ćete si nanijeti više štete nego koristi, pa vam savjetujemo da u ovaj pohod uđete odlučni.

Jutro je u znaku zelenog čaja, koji je takođe, odličan antioksidans, regulator šećera u krvi i sjajna zamjena za kafu. Naročito je bogat korisnim nutrijentima, a kako sadrži manje kofeina od kafe, možete ga piti i više puta dnevno.

Sok od brokolija, mrkve i jabuke će vam olakšati posne sate, nije zahtjevan u namirnicama, i jako je zdrav i koristan. Jednu jabuku, dve veće mrkve i jednu stabljiku brokolija isjeckajte i razbijte u blenderu, sok procijedite i popijte ga odmah.

Voćno osvježenje danas neka bude sok od lubenice, jagoda i malina. Jednu deblju krišku lubenice (oko 5cm), šolju jagoda i pola šolje malina, začinite sa četvrtinom kašičice cimeta, i sve izmiksajte u sokovniku. Ako ste totalno izvan navedene sezone, poslužite se odgovarajućim voćem, lakše vam dostupnim.

POST MLADOG MJESECA

Šest dana nakon ulaska u zadnju četvrt, Mjesec ulazi u fazu mladog Mjeseca i na redu je još jedan dan čišćenja. Za vrijeme trajanja postova u Mjesečevoj dijeti ne preporučuju se pojačane fizičke aktivnosti, ali je poželjno ostati aktivan, bar toliko da se šetnje podrazumijevaju. Teže fizičke aktivnosti bi, vjerovatno izazvale osjećaj slabosti kako bi dan odmicao. Dve, ili tri šetnje dnevno, redovne kućne aktivnosti, i smatrajte da ste zadovoljili osnovno. Limunada s đumbirom je dobar izbor za početak dana, a poslije nje možete popiti i manju šoljicu crne kafe, bez šećera. U čašu vode iscjedite limun i naribajte oko 1cm korjena đumbira. Ovaj sok je odličan detoksikator organizma, uostalom, limun donosi dobre osobine svemu s čime se nađe. Sok od celera i limuna je jedan od današnjih napitaka koji su vam na raspolaganju, a odlikuju ga pozitivne ocjene u borbi protiv kamenca, te blagotvoran uticaj na krvni pritisak i kontrolu holesterola u krvi. Kad nam je već baza obroka taj, neki napitak, potrudimo se da ih bar mudro izaberemo, da probamo što više kombinacija, i lakše nađemo nešto što nam se sviđa, i što nam može postati i navika. Voćna kombinacija za danas je sok od jabuke i kruške. U blenderu izmiksajte dve narezane jabuke, dve kruške, pola šolje crnog ili bijelog grožđa i malo đumbirovog korijena, te sve začinite sa malo cimeta. Sok pijte odmah po pravljenju.

POST PRVE ČETVRTI

Poslednji u nizu dijetalnih dana bi bio post prve četvrti. Klasična pravila, voda i zdravi napitci bez dodataka šećera i soli. Ako ste korigovali svoju ishranu i u danima između Mjesečevih mijena, do sada bi već trebali imati očite rezultate, sa tendencijom blagog opadanja viška kilograma. Svaki od dana posta bi mogao obezbjediti gubitak od oko 2kg, a pravilna ishrana u međuvremenu, bi se pobrinula da se izgubljena masa ne vraća, odnosno da rezultati opstanu dovoljno dugo da se ne kajete zbog dana gladovanja. Limunov sok i topla voda su provjeren jutarnji recept, pa ćemo ih opet iskoristiti. Sok od narandže i mrkve je vrlo jednostavno i dobro rješenje za jedan od napitaka za danas. Tri narandže, tri, ili četiri mrkve, i malo đumbira  izmiksajte u sokovniku, i popijte odmah. Sok od paradajza je druga današnja zamjena za obrok. Oguljene plodove paradajza izmiksati u blenderu, zajedno sa jednom stabljikom celera i malo svježeg, peršunovog lista, procjediti i popiti što prije.

Što zahvaljujući Mjesecu, što zahvaljujući strogoj restrikciji, vjerovatno ste izgubili određen broj suvišnih kilograma, bilo da ste praktikovali samo jedan dan posta zbog hitnih potreba, ili ste odlučili probati dužu verziju dijete. Na kraju krajeva, cilj je bio smršati, i ako vam je to poščo za rukom, nema tu mjesta za filozofije.

Prednosti i mane Mjesečeve dijete

Prednosti

Ovaj restriktivni, dijetalni plan je dobar za potrebe ekspresnog mršavljenja, jer omogućava gubitak od oko 2kg, za samo jedan dan praktikovanja. Postovi inače služe da bi pročistili organizam od svega što unosimo u sebe tokom dana kada ne marimo puno šta jedemo, i u kojoj mjeri. Kratkoročni postovi bez hrane su čovjeku poznati od davnina, i nema naročitih saznanja da su štetni po zdravlje, niti da bitno utiču na cikluse ljudskog metabolizma. Preporučena konzumacija svježih napitaka u toku dijetalnih dana je u svakom pogledu korisna, a kao najveća prednost se ističe sticanje navike za korištenje svježih sokova od voća i povrća u svakodnevnoj ishrani. Detoksikacijske osobine ovakvog posta su takođe naglašene, a istrajnost u njemu podstiče bolji osjećaj za disciplinu kod korisnika.

Mane

Mana koja će vam najviše okupirati misli je, uvijek neprijatno – gladovanje. Osjećaj koji je stvarno teško izbjeći kad svakodnevnu naviku od nekoliko obroka presječete danom bez zalogaja. Ali šta je – tu je, može se i to izdržati. Bitno je to ne shvatati kao mučenje, nego kao vlastiti izbor, zbog određenih ciljeva. Takođe, ljudi koji imaju bilo kakvih zdravstvenih problema ne bi trebali apstinirati od standardno formiranih jelovnika, koji uključuju konzumaciju hrane u krutom obliku. Osobe koje iz bilo kakvih razloga koriste neke tablete ili slične medikamente, moraju jesti kako bi zaštitili želudac i obezbjedili pravilnu apsorpciju lijekova u organizmu. Pošto se gubitak kilograma na ovaj način bazira uglavnom na gubitku vode iz organizma, jo-jo efekat je naročito moguć, pa se savjetuje i značajna korekcija ishrane u danima poslije posta.

Mjesečeva dijeta u trudnoći

Ne. Više smo puta rekli da u trudnoći ni za jednu restriktivnu, ili fokusirajuću dijetu nema mjesta, a za dijete izrazito restriktivne, poput ove, u trudnoći nema ni govora. I pored bilo kakvih napitaka koje bi, eventualno pravili u danima posta, trudnica mora imati sve što je potrebno njoj i djetetu, a to se ne može postići sa tri, ili četiri čaše soka dnevno. Zdravlje je na prvom mjestu, a kod trudnice, na prvom i drugom.

Ako se odlučite pokušati sa Mjesečevom dijetom, pobrinite se da to radite u odsustvu bilo kakvih zdravstvenih problema, i savjetujte se sa porodičnim doktorom prije početka, jer, iako je kratkotrajan, ovaj dijetalni plan je naročito oskudan u makronutrijentima, i nikako nije pogodan za sve ljude. Nije opasan, ali realno, nisu opasni ni lješnjaci – osim ako ste alergični na njih.

Slične dijete

2 Comments

  1. Ivka Sarajevo
    26. February 2017.
    • BUCKA
      4. September 2019.

Podeli iskustvo sa ovom dijetom