Kefir – Lekovito dejstvo i recept za pripremu

Za kefir se vezuje jedna legenda, i priča o tome kako je sve počelo… Naime, početkom XX veka, veoma lepa ruskinja Irina, posetila je grad u severnom Kavkazu i princa Bek-Mirza Barchrova, sa ciljem da od njega potraži na poklon nekoliko čudotvornih zrnaca, za pripremu kefira. Princ, iako veoma zaljubljen u Irinu, nije smeo da krši verske zakone, i nije joj smeo ispuniti želju. Razočarana  Irina je krenula nazad put Rusije, ali je princ došao na ideju da preotme nevestu, i ona zauvek ostane sa njim, što je bilo u skladu sa tamošnjim lokalnim običajima. Ta vest je stigla i do cara i svadba je propala. Car je, ogorčen tom lukavom idejom,  naredio princu da za kaznu, Irini pokloni šolju čudotvornih zrnaca za pravljenje kefira. Prema legendi, tako je sve i počelo… Kefir je ubrzo postao jedan od poznatijih mlečnih napitaka po čitavom svetu, naročito zbog svog lekovitog svojstva.

Reč „kefir“ je nastala od turske reči „keyif“, što bi se prevelo kao „dobar osećaj posle jela“. Spada u vrstu dijetetskih probiotskih napitaka, u čiji osnovni sastav spada bilo koja vrsta mleka. Poreklom je sa severnog Kavkaza i datira unazad preko hiljadu godina. Obzirom da je opšte poznato, da su stanovnici ovih područja bili izuzetnog zdravlja i poznati po svojoj dugovečnosti, možemo bez sumnje zaključiti, da je veliki udeo u tome imao i ovaj lekoviti napitak. Koliko je kefir zdrav, pokazuje i činjenica da se među populacijom zove još i „magično mleko“, a na Kavkazu ga odrasli, kao i deca piju umesto vode.

LEKOVITA SVOJSTVA

Kefir ima kremasti sastav, nalik jogurtu, i blago kiselkasti ukus. Najbogatiji je vitaminom B, a u sebi sadrži i vitamin E,vitamin C,  kalcijum, magnezijum, fosfor, folnu kiselinu i ostale hranljive materije.

100 g kefira u sebi sadrži 60 kcal,  3,28 g proteina, 5,33 g šećera, 115 mg kalcijuma i 40 mg natrijuma i ima visoku nutritivnu vrednost.

Pored toga, kefir u sebi sadrži velike količine probiotika – korisnih bakterija, što pojačava lekovito svojstvo koje se odnosi na crevnu floru i probleme sa probavom. Zbog toga se preporučuje osobama sa lošim varenjem, opstipacijom i dijarejom.Smanjuje nivo holesterola u krvi i pomaže cirkulaciju. Kefir se lako vari, i poboljšava apetit, pa se preporučuje i kod malaksalih osoba.

Takođe, dobro utiče i na respiratorne organe, a 1887.godine je proglašen za najdelotvorniji lek protiv TBC-a (tuberkuloze). Obzirom da u sebi sadrži vitamin C, odličan je za jačanje imuniteta i opšteg stanja organizma. Redovna konzumacija kefira povoljno utiče na zdravlje čitavog organizma i  delotvoran je u sprečavanju bolesti, kao što su bolesti jetre, bubrega, creva, bolesti respiratornih organa, alergija, čisti organizam od otrovnih materija i toksina, usporava širenje kancera, smanjuje nivo holesterola u krvi, reguliše krvni pritisak, i pomaće kod nesance, stresa i ostalih bolesti nervnog sistema.

RECEPT I PRIPREMA

priprema-kefira

Tradicionalni kefir se lako priprema i u kućnim uslovima. Može se praviti od različitih vrsta mleka – pasterizovanog/nepasterizovanog, ovčjeg, kravljeg i kozjeg. Potrebno je malo kefirnih zrna (koja se mogu nabaviti uglavnom u trgovinama zdrave hrane) i mleko. Zrna se dodaju u proključalo mleko i sve se to ostavlja 24h na sobnoj temperaturi, dok se ne zgusne. Nakon toga, gotovi kefir, se procedi od zrna, presipa se u novu posudu (najbolje staklenu) i drži u frižideru. Može stajati u frižideru najviše 2-3 dana. Za ½ litre kefira potrebno je 10ml kefirnih zrna (dve kašike). Kažu da kefir ne sme da se priprema u metalnim posudama, već samo u staklenim, drvenim ili plastičnim, međutim to je zabluda.

PRIMENA KOD BOLESTI

Kefir se u određenim količinama, koristi kod lečenja raznih bolesti:

  • za oboljenje želuca – ½ litre dnevno, tokom dva meseca,
  • kod oboljenja nervnog sistema i nesanice – 1 litra dnevno,
  • kod oboljenja disajnih puteva i astme – ½ litre dnevno (2-3 meseca),
  • kod opstipacije – ½ litre dnevno (kefira starog 12 h),
  • kod visokog krvnog pritiska – 1 litra dnevno (od 1-6 meseci),
  • kod anemije – 1-2 litre dnevno (najmanje 3 meseca),
  • kod problema sa želudačnom kiselinom – ½ litre dnevno,
  • alergijska oboljenja na koži – 0,5 litre dnevno (oralna upotreba),
  • oboljenja bubrega i mokraćnih puteva – 1 litra dnevno,
  • upala žučnih puteva – 1 litra dnevno (2-3 meseca).

Slične dijete

Podeli iskustvo sa ovom dijetom