Dvopek dijeta – Iskustva i pravila korištenja

Dvopek dijeta je još jedan kratkoročni plan ishrane, osmišljen da bi korisnicima obezbjedio brz gubitak neželjenih kilograma. Ovaj put kreatori daju naglasak na konzumaciji dvopeka, koji važi za, ne toliko atraktivnu, koliko korisnu vrstu peciva, te na narandžama koje pored veoma niske kaloričnosti obiluju vitaminima i mineralima neophodnim za normalan rad i stanje organizma.

Ljudi su skloni vjerovanju da je dvopek niskokaloričan u odnosu na ostale vrste peciva, ali je istina, zapravo drugačija. U 100g dvopeka nalazi se čak i do 30% više kalorija nego u običnom, pšeničnom hljebu. To znači da ovo tostirano pecivo mora izvući druge asove iz rukava da bi opravdalo epitet člana zdravih namirnica. Ali ne brinite – dvopek se ima čime pohvaliti.

Sa svojih 5 – 7 postotaka vode, u odnosu na hljeb koji je sadrži i do 40%, tostiranih šnita ćete naslagati dosta više da bi ih po težini izjednačili sa 200g običnog hljeba. Logično – gubitak mase kod dvopeka je rezultat isparavanja vode pri pečenju, ili tostiranju, a kao pozitivan efekat dobijene suhoće tostiranog hljeba, najpoznatija je sposobnost dvopeka da upije znatno više enzima koji je zadužen za razgradnju skroba, uveliko prisutnog ugljenog hidrata u svim žitaricama. To znači da ćete dosta brže i dosta lakše probaviti komad tosta, od jednakog komada običnog hljeba.

Takođe, oscilacije nivoa šećera u krvi su izrazito smanjene konzumacijom dvopeka, i osjećaj sitosti će na taj način potrajati duže, nego kad jedete običan hljeb.

Dvopek dijeta je jako popularna među nepopravljivim ljubiteljima hljeba i ostalih peciva, jer činjenica je, da je ljudima koji se odlučuju za neki od dijetalnih programa, jedna od najvećih prepreka upravo ta zabrana konzumacije pekarskih proizvoda. Restriktivnost ovog dijetalnog programa ipak se ne dovodi u pitanje, jer jelovnik dvopek dijete čine količinski – jako oskudni obroci, sa ograničenim unosom proteina u organizam.

Kako i narandža zajedno s dvopekom čini zvjezdani par ove dijete, za brigu o nedovoljnom unosu vitamina i minerala ovde nema mjesta. Narandža je neopravdano izostavljena iz naziva ovog dijetalnog programa, a bilo bi poštenije i tačnije nazivati je dijeta sa dvopekom i narandžom. Pored bogatstva ugljenim hidratima, kalcijum i kalijum su jako važni minerali kojima ova voćka obiluje, sadrži i solidan postotak dijetalnih vlakana, što znači da sva količina koju pojedete ne zahtijeva razgradnju u vašem tijelu, nego samo prođe kroz njega, ostavljajući tako prostora enzimima da se bave razgradnjom ostalih nutrijenata. Bogatstvo vitaminom C nije potrebno naglašavati. Od djetinjstva nam je narandža u neku ruku simbol za vitamin C i jedna voćka sadrži količinu potrebnu organizmu za čitav dan, a kalorijska vrijednost narandže u odnosu na njenu težinu je među najmanjim u svijetu voća.

Principi dvopek dijete

Trajanje ovog programa je planski ograničeno na 15 dana, a jelovnik se sastoji od isplaniranih obroka za 5 dana, koji se zatim ponavljaju još dva puta. Zavisno od iskustava korisnika i eksperimentisanja nekih od njih, dvopek dijeta može trajati 15 dana, ako se ponavljanje petodnevnog plana nastavi odmah, ili 19 dana – ako se plan sprovodi od ponedeljka do petka, sa slobodnim vikendom. Ako se odlučite na slobodan vikend, obratite pažnju šta jedete tim danima, jer unos masnoća i količinsko povećavanje nikako vam neće ići u prilog da postignete željene ciljeve. Dakle vikend možete iskoristiti da zavarate čulo ukusa sa drugim namirnicama, mada vam to vjerovatno neće biti potrebno. Isto tako, preskakanjem po dva dana sedmično možete usporiti efekt gubitka kilograma, a to može rezultirati padom morala za nastavak dijetalnog programa.

Dvopek dijeta nije osmišljena s ciljem da reprogramira vaš metabolizam. Ona se uglavnom bazira na principu apstinencije od masnoća, te ograničenim dnevnim unosom hrane, s tim da vam ipak omogućava prisustvo esencijalnih nutrijenata kao što su vitamini, minerali, ugljeni hidrati i određenoj mjeri – proteini. Ovaj način napada na suvišne kilograme je efektan, a moguće vraćanje kilaže nakon prekida s ovim programom, ili jo–jo efekat, zavise isključivo od vaših prehrambenih navika koje ćete usvojiti, ili s kojima ćete nastaviti.

Predloženi, odnosno naloženi obroci se ne simju mijenjati, dopunjavati niti preskakati.

Mada je ova dijeta na glasu kao program u kome se kalorije ne broje, nemojte da vas to zavara pa da pomislite kako se možete poigravati s njenim jelovnikom. Razmislite o razlozima koji su vas uopšte doveli do držanja dijete, i to nek vam bude osnovni razlog za poštovanje dijetalnih pravila.

U namirnicama koje će formirati vaš dijetalni meni kalorije su prisutne, ali u količinama koje će vaš organizam lako podnijeti. Ishrana koja sadrži citruse i paradajz kao svakodnevne, ili jako česte sastojke dovodi do negativnog kalorijskog bilansa, što znači da će vašem organizmu biti potrebno više energije na razgradnju tih namirnica, nego što ste je unijeli njihovom konzumacijom. Zbog tog negativnog odnosa organizam će dodatnu energiju tražiti u zalihama masnoća koje vam i stvaraju problem sa neželjenim kilogramima, i očigledan rezultat na kraju je gubitak tjelesne težine.

Dvopek dijeta može vam omogućiti gubitak 7 ili više kilograma u roku od 15 dana, mada iskustva pojedinih korisnika govore da je moguć čak i duplo veći gubitak težine od navedenog. Bitno je da si postavite realne ciljeve i da svoj organizam ipak ne izlažete torturi uzrokovanoj glađu.

Restriktivne dijete jesu namjenjene brzom gubitku kilograma, ali gubitak od 0,5 do 0,7kg dnevno je sasvim dovoljan, i brže mršavljenje od toga nije preporučljivo.

Fizička aktivnost je posebno preporučena ali negativna osobina je da može doći i do mogućeg blagog gubitka mišićne mase, a isto tako i kao dodatni adut za ubrzanje gubitka neželjenih masnoća.

Jelovnik dvopek dijete

Ponedeljak

Doručak:

Dan počinje sa dvopekom i narandžom. Oskudno jeste, ali ništa drugo vam nije dozvoljeno ovim dijetalnim planom. Neka vam utjeha bude to da dvopeka smijete pojesti dva. Šolja kafe ili čaja koji nisu zaslađeni takođe je poželjna jutarnja navika. Naglasili smo da je restrikcija na količini hrane u ovoj dijeti jako bitna, i to se primjeti već na samom početku. Ipak, dvopek je tu da se pobrine da vas pretjerano ne muči osjećaj gladi. Narandža kao izvor neophodnih nutrijenata je obavezna, ali ako neko ima želju da je povremeno zamijeni nekom drugom voćkom, dozvoljeno je to uraditi sa dunjom, breskvom, kruškom ili jabukom. Kad saberete svo voće u ovih 15 dana dijete, pobrinite se da narandža ipak preovladava.

Doručak će izgledati ovako tokom čitavog dijetalnog programa.

Ručak:

kuvana-jaja

Ručak je tek malo drugačiji od doručka. Jedno kuhano jaje i kisela pavlaka. Dvopeka za ručak nema, što se ljubiteljima peciva, koji su se baš zato i odlučili na ovu dijetu neće svidjeti. Napomenućemo da ni ne pomišljate jednu šnitu dvopeka od one dve jutarnje prebaciti za ručak. Polako, biće već i ljepših ručaka. Prvi dani dijetalnih programa i inače su osmišljeni tako da budu nagli i iznenadni napadi na neželjene kilograme. Već od sutra vas očekuju večernji obroci bogatiji proteinima. Narandža se podrazumijeva. Kiselu pavlaku moguće je zamijeniti sa jogurtom koji ima veoma nizak postotak masnoće.

Večera:

Večernji obrok je malo bogatiji, i trudite se da ne jedete poslije 18 sati. Dvopek nećemo izuzeti iz prve dijetalne večere, a jedan dvopek i dva kuhana jajeta pojedite uz dva paradajza i pola glavice zelene salate, ili veći krastavac.

Kad pogledamo ove obroke prvog dana dijete, lako nam zapne za oko da je večera prilično obilnija od doručka i ručka. Skeptici bi se mogli pitati gdje je tu logika. Objašnjenje je u namirnicama koje koristite za večeru – proteini jajeta, te negativan kalorijski bilans paradajza i krastavca, u večernjim satima od izuzetne su koristi vašem metabolizmu.

Utorak

Doručak:

Dva dvopeka i narandža, šolja nezaslađene kafe ili čaja.

Ručak:

Narandža, jedno kuhano jaje i kisela pavlaka, neka salata poput krastavaca ili paradajza. Dva dvopeka.

jaja

Večera:

Oko 130g mljevenog junećeg mesa, jedan dvopek i jedan paradajz. Nakon toga pojedite narandžu uz šolju čaja.

Srijeda

Doručak:

Narandža i dva dvopeka – naravno. Kafa ili čaj.

Ručak:

Kisela pavlaka i jedno kuhano jaje, te pola glavice salate. (Može i čitava glavica ako je manja ili dva krastavca)

Večera:

130g mljevenog mesa, jedan dvopek i jedna narandža. Nezaslađeni biljni napitci su dozvoljeni.

Četvrtak

Doručak:

Dva dvopeka i narandža. Kafa ili čaj.

Ručak:

Oko 130g svježeg kravljeg sira, jedan dvopek i jedan paradajz. Paradajz smijete zamijeniti sa jednim decilitrom kuhanog paradajz pirea.

Večera:

130g mljevenog junećeg mesa, jedan dvopek i dva paradajza. Večeras pojedite i jednu jabuku.

Petak

Doručak:

Dva dvopeka i narandža ili neka dozvoljena zamjena. Čaj ili kafa bez šećera.

Ručak:

riba

200g kuhanog junećeg ili pilećeg mesa a može i riba. Jedan dvopek i jedan paradajz.

Večera:

Oko pola kilograma kuhanog povrća, jedno jaje, a poslije svega može i narandža. U kuhanom povrću nek se nađu krompir, grašak, mrkva, karfiol… Eventualni ostatak mesa od ručka možete pojesti i uz večeru.

DODATNI DAN

Korisnici ove dijete imaju i plan ishrane za još jedan dan, koji mi ne preporučujemo. Ovaj dan bi ste navodno trebali koristiti jednom sedmično i nakon završetka ovih 15 dana osnovnog dijetalnog programa. Taj dan ima zadatak da obezbjedi zadržavanje postignute kilaže, ukoliko bi povratak na stare navike u ishrani mogao rezultirati i povratkom neželjenih kilograma. Obično se za to odredi jedan dan u sedmici – npr: ponedeljak, i bez obzira šta vam sačinjava jelovnik ostalih dana u sedmici, tog ponedeljka jedite ovako:

Doručak: Jedan limun iscijeđen u čašu tople vode – bez šećera.

Ručak: Jedan dvopek i jedna jabuka ili kruška.

Večera: Jedno kuhano jaje, dvopek i jedan paradajz.

Ova kombinacija, naravno, može imati pozitivna dejstva protiv jo-jo efekta samo ako ostalim danima u sedmici ne radite sve kako bi taj period završili 5kg teži, odnosno samo ako i inače vodite računa da se ne pretrpavate nezdravom hranom.

Nikako nećete pogriješiti ako u svoje jutarnje navike uvrstite čašu tople vode sa jednim iscjeđenim limunom – bez dodataka šećera. Ovom ritualu pripisane su mnoge benificije, a najbitnije su jačanje imuniteta, antioksidansna dejstva, pročišćavanje organizma te olakšavanje probave. Limunov sok sadrži jedinjenja koja stvaraju osjećaj sitosti i pomažu u razgradnji hrane, a koristan je i u obnavljanju stanica kože.

Prednosti i mane

Prednosti

Kao osnovnu prednost dvopek dijete istaknućemo brz i efektivan gubitak neželjenih kilograma. Već smo rekli da bitno ostati u granicama realnosti, i očekivati 7-8kg manje po isteku ovog programa, ali zavisno od metabolizma pojedinca koji je koristi, ova dijeta može omogućiti i veći gubitak mase, pa čak i do 15kg. Ovu prednost ističemo samo zato, jer je u pitanju dijeta, odnosno pokušaj planskog i brzog skidanja viška kilograma. Ipak, bitnije od toga je da vam sastojci iz ove dijete garantuju mnogo više zdravstvenih benificija.

Namirnice koje čine jelovnik dvopek dijete su pažljivo izabrane i obezbjeđuju veliku većinu potrebnih nutrijenata.

Dvopek dijeta je jedinstven način da jedete jednu vrstu peciva koja vam omogućava lakši gubitak kilograma. Uz već pomenutu korist od suhoće dvopeka u odnosu na hljeb, i lakši pristup enzimima za varenje, tostirano pecivo zahtijeva i temeljnije žvakanje. Bolje sažvakana hrana uveliko je olakšala posao želučanim kiselinama i dala im prostora da se bave varenjem ostalih unesenih namirnica.

Ovaj program zahtjeva svakodnevan unos citrusa koji su nepresušan izvor vitamina i minerala, a uz to i jako dobri antibiotici. Citrusi sadrže jedinjenja koja pomažu organizmu da se brže riješi toksina unesenih konzumacijom alkohola i cigareta.

Mane

Restriktivnost u količini unosa hrane bi osobama sa malo izraženijim viškom kilograma mogla predstavljati veliki problem, ali već sama odluka da želite izgubiti kilograme trebala bi nadjačati sve vaše muke nastale ukidanjem dodatnih zalogaja.

Jo-jo efekat nakon ovog programa je moguć, naročito ako se potpuno opustite i ne koristite prijedlog jelovnika za jedan dijetalni dan u sedmici, nakon završetka dijetalnog plana ishrane.

Zasićenost istom vrstom namirnica mogao bi smetati onima koji su nepopravljivi ljubitelji česte promjene okusa, pa je njima preporučeno da dobro iskoriste vikend – odmor, koji ova dijeta dozvoljava.

S nutritivne strane gledano, ovaj dijetalni program nije opasan niti ugrožava organizam ili određene organe, bilo kojim od svojih sastojaka niti izostatkom nečega. Poželjno je ne pretjerivati s ponavljanjima petodnevnog plana ishrane, na koje možete pomisliti ako želite smršaviti i više nego što do kraja dijete jeste, jer originalna dijeta ih predviđa u trajanju od 15 dana. Možete ponovo proći kroz dijetalni period nakon nekog vremena odmora, i prehrane uz širu paletu namirnica, naravno, ako ste spremni, uopšteno popraviti svoje prehrambene navike. U svakom slučaju, kao i prije svake druge dijete ili nagle promjene načina ishrane, konsultujte se sa doktorom i nutricionistom, jer samo tako ćete biti sigurni da je sad pravo vrijeme za neku promjenu i restrikciju, i da je vaš organizam u dovoljno dobrom stanju da to podnese.

Dvopek dijeta u trudnoći

Ni jedan restriktivni dijetalni program nije preporučen u trudnoći, a tako nije ni dvopek dijeta. Kratko i jasno – plodu koji nosite potrebno je sve, a teško da ćete na jelovniku neke stroge dijete naći sve potrebno, pogotovo u neophodnoj količini. Sastojci i namirnice koje se nalaze u programu dvopek dijete su dobri i za trudnice, kao i za sve ostale, ali količina koja vam je na raspolaganju dok ste na dijetalnom režimu ishrane biće vam nedovoljna da bi zadovoljila sve potrebe ploda koji se razvija. Zbog toga bi se za trudnice ovaj dijetalni plan morao dopuniti međuobrocima i čak obrokom prije spavanja. I pored toga, dnevni unos nutrijenata morao bi biti uravnotežen sa potrebama ploda. Manjak proteina, gvožđa, kalcijuma, folne kiseline i ostalih, važnih vitamina i minerala, u trudnoći je posebno opasan.

Kontrolisano povećavanje težine u trudnoći je dobar znak, a da bi se to ostvarilo trudnica mora dnevno unositi i preko 500 kalorija više nego prije trudnoće, naravno, ako pred samu trudnoću nije imala ozbiljnih problema sa viškom kilograma. Restriktivne dijete to ne omogućavaju.

Slične dijete

Podeli iskustvo sa ovom dijetom